Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Вече не можете да плащате сметките си и сега какво? Ето как да започнете!

Вече не можете да плащате сметките си и сега какво? Ето как да започнете!

празни джобове

Винаги сте плащали сметките си съвестно и навреме. Но поради всеобщото поскъпване, срещате сериозни затруднения да погасявате задълженията си. Изведнъж започвате да виждате просрочени плащания навсякъде. Дълговете ви обаче ще продължат да нарастват, ако си заровите главата в пясъка.

Вече не можете да плащате сметките си и сега какво? Ето как да започнете!

Преодолейте срама и се срещнете с представители на компаниите, на които дължите пари. Сключете споразумение с тях, така че да започнете бавно и постепенно погасяване на задълженията.

Ще се изненадате от системата на кредиторите ви и готовността им да ви съдействат. При някои от тях дори е възможно замразяване на дълга за известен период, докато си подредите нещата. Важно е да покажете, че искате да разрешите проблема. Когато дълговете са замразени, това ви дава глътка въздух да обхванете картината от друг ъгъл. Само не възприемайте това като финансова ваканция.

Кога говорим за дълг?

Просрочената сметка директно дълг ли е? По принцип, ако сте просрочили една сметка, вече говорим за натрупване на дългове. Понякога доставчиците на различни услуги препращат своите длъжници към съдия-изпълнител, който събира дължимите пари. Може да избегнете това, ако си уговорите среща директно с компаниите.

Ако не платите сметката си навреме, първо ще получите предупреждение. След няколко напомняния, фирмата може да ангажира колекторска агенция. Това е последвано от съдебен изпълнител, който може дори да запорира ваши вещи или заплати.

Разходите, направени от съдебния изпълнител, се добавят към вашия дълг. В закона обаче са посочени максимални разходи за събиране, така че да се гарантират правата на длъжниците.

Вижте също:  Просрочени ипотечни кредити и проблемите с тях

Запор: каква сума може да бъде удържана от заплатата ви? Ако вашата заплата е запорирана, винаги имате право на минимална сума, с която да живеете.

Хората често искат да подредят нещата си сами. И това е напълно възможно в началото. Но клопката е, че длъжниците не използват всички възможности и губят ценно време. Важно е да се свържете в компанията, на която дължите пари, навреме.

Ако имате дълг, той не изчезва от само себе си. В много случаи е възможно да сключите споразумение с кредитора. Направете си реалистичен план, за да върнете нещата по местата и да изплатите дълговете си постепенно.