Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Бизнес » Големите акционери все по често се финансират с репо сделки

Големите акционери все по често се финансират с репо сделки

Дичко Прокопиев
Мажоритарните собственици на част от публичните дружества все по-често прибягват до финансиране чрез репо сделки. За последните три седмици три публични компании заложиха част от акциите си. Най-голям процент от капитала беше заложен от Св. св. Константин и Елена холдинг АД. Най-пресният пример са репо сделките, сключени през миналата седмица от синия чип Енемона АД. В периода 30 ноември – 4 декември чрез няколко големи прехвърляния на извънрегулирания пазар бяха заложени 281 148 лота на компанията, които представляват 2.36% от капитала. Сделките, извършени миналата седмица на извънрегулирания пазар, са репа на мажоритарния акционер в дружеството, каза за в. Пари Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона АД и син на Дичко Прокопиев.

Статистика

Според информация на Централния депозитар делът на Глобал кепитъл ООД капиталът на Енемона е намалял до под 15%. Данните в доклада за дейността към деветмесечния отчет на Енемона показват, че  Глобал кепитъл е вторият  по големина акционер с 18.34% от капитала. Председателят на СД Дичко Прокопиев притежава пряко 60.13% от книжата, а пряко и непряко чрез Глобал кепитъл – 78.47% от дяловете.Намаляването на капитала е условно, тъй като е след сключване на репо сделка от Глобал Кепитъл ООД, добави Прокопи Прокопиев. По думите му технически това води до ръст на свободно търгуемите акции, но при репо сделките книжата не се продават трайно.

Средствата от тези сделки ще се използват за купуване на ценни книжа и права от новите емисии на Енемона, уточни Прокопиев.

Акционери

Голямото раздвижване в този род сделки започна Св. св. Константин и Елена АД. На 16 ноември бяха сключени 5 сделки за 468 хил. лота на холдинга, които представляват 20.3% от капитала. Купувачи в 4 от сделките бяха пенсионните фондове УПФ Лукойл Гарант България, ППФ Съгласие, УПФ Съгласие и УПФ ЦКБ Сила. Купувачът в петата сделка не беше обявен.Три дни след залога на акции от туристическия холдинг една от най-големите публични компании Петрол АД направи репо сделка за 8 млн. акции. Книжата, които са 7.32% от капитала, бяха купени от синия чип Корпоративна търговска банка АД.

Вижте също:  Зеленият бизнес

Брокерите не са шокирани от репо сделките. Те са нормални за пазара, тъй като чрез публичния статут може да се набира допълнително финансиране, коментира Петко Вълков от БенчМарк Асет Мениджмънт. Според Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт подобни сделки показват доверието, което имат банките към мажоритаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *