Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личности » Джон Полсън големия играч по време на криза

Джон Полсън големия играч по време на криза

Джон Полсън
Дори когато финансовата система се срути миналата година и милиони инвеститори загубиха милиарди долари, един необикновен играч разчупи историческата рамка на печалбата. Това е хедж фондовият мениджър от Ню Йорк Джон Полсън. Неговата компания спечели 29 милиарда долара между 2007 и 2009 година залагайки срещу движението на пазара на жилища в САЩ и играейки против големите компании.

Личната печалба на Полсън се оценява на близо 4 милиарда долара или повече от 10 милиона долара на ден или 7039 долара на минута. Това е повече от приходите за 2007 година на авторката на поредицата за Хари Потър – Дж. К. Роулинг, телевизионната водеща Опра Уинфри и най-успешният професионален играч на голф за всички времена Тайгър Уудс взети заедно.
Как обаче Джон Полсън направи толкова пари? Очаквайки пазарът на жилища да се срине, Джон Полсън е похарчил през 2006 година повече от един милиард долара за застраховки, които той по-късно вижда като рискови ипотечни инвестиции. Когато пазарът на жилища се пропуква и ипотеките се срутват, стойността на застраховките му се покачва многократно. Един от неговите фондове набъбва повече от 500% през 2007 година. През следващата година той съкращава инвестициите си в акции, преценявайки, че цената им ще падне и се връща отново към тях когато едва когато компаниите са рухнали. Има ли поуки, които всеки среден инвеститор може да извлече от успеха на Полсън? Определено да. Разбира се няма гаранции, но успехът на Полсън и още няколко печеливши инвеститори връщат куража в индивидуалните опити за правене на пари на борсата. Ето осем урока по инвестиране на Полсън, спечелилият 20 милиарда долара по време на най-тежката световна криза от 1930 година насам:

Вижте също:  Енергийните дружества са голямата надежда за съживяване на борсата

1. Не разчитай на експертите!

Много инвеститори понесоха големи загуби през 2007 и 2008 година от срива на фондовите борси и пазара на жилища. Никой обаче не загуби повече отколкото инвестиционните банки, които бяха обвързани с отровните ипотеки на имоти. Същите губещи банкери създадоха този вид инвестиции и топ-анализаторите на Уолстрийт поддържаха тяхната сигурност дори и когато Джон Полсън и други играчи като него заложиха срещу тях.
Извод: Когато Уолстрийт предлага последните си „горещи“ оферти, запазете спокойствие!

2. Игра на балони.

Някои академични среди твърдят, че финансовите пазари са станали по-ефективни. Множеството необмислени финансови балони през последните години, включително пазарите на жилища, енергоносители, високите технологии и азиатските валути, навеждат на мисълта, че пазарите станаха много по-трудни за управление и по-лесно избухливи. Днес инвеститори от всякакъв калибър четат еднакви новини, гледат едни и същи телевизионни програми, дискутират едни и същи теми и преследват еднакви цели. Те обаче неизменно стигат до едни и същи изводи по почти по едно и също време.
Извод: Направете си резервна стратегия и събирайте пари за „черни“ дни!

3. Следете пазарът на дългове!

Повечето инвеститори гледат върховете и дъната на фондовия пазар, но имат неясна представа за промените на пазара на дългове. Това е погрешно! Ранни сигнали за проблеми може да се видят и на сложните пазари, които не са особено ограничени. Например пазарът на ипотечни кредити. Проблемите там повалиха фондовите борси, пазара на жилища и икономиката като домино. Проблеми, които Джон Полсън и колегите му очакваха и бяха готови за тях.
Извод: Пазарът на дългове може да предскаже проблемите по-добре от фондовите борси!

4.Правете нови инвестиции

Полсън трупа големи печалби от покупката на кредитни деривативни контракти (credit default swap (CDS), вид застрахователни полици, които се използват от притежатели на дълг срещу неизпълнение от страна на кредитополучатели. По данни на Bank for International Settlements през 2008 година пазарът на CDS възлиза 62 трилиона долара. Сривът на един от най-големите застрахователи в света – AIG е в резултат на такива полици. Много експерти обаче са объркани от този вид финансови инструменти, предпочитат да не ги изучат или просто ги избягват. Полсън и колегите му също нямат опит с CDS, но отделят време за да ги изучат.
Извод: Информирайте се за новите финансови инструменти! Някои от тях може да играят основна роля в портфейла ви.

5.Застрахователят плаща!

Някои инвеститори са притеснени от пукнатините на пазара на жилища, но други направиха пари от тях, например като тези с CDS контракти. После продаваха на невероятно ниски цени. Опцията при липса на пари (Out-of-the-money), която се плаща само когато пазарът падне също беше търгувана на разумни нива. Колкото по-евтина беше тази застраховка, толкова повече „професионалисти“ я игнорираха.
Извод: Не подценявайте цената на сигурността!

6.Опитът се зачита!

Някои от най-големите победители в кризата бяха инвеститори на средна възраст. Те обаче имаха опит в предишни сривове на пазарите, докато банкерите и анализаторите си спомняха само добрите времена.
Извод: Историческата гледна точка може да е стойностен инструмент!

7Не се влюбвай…в инвестиция!

В началото на 2009 година Джон Полсън е бил много по-оптимистично настроен към банките и финансовите компании отколкото през 2008 година след като тези компании подобриха балансите си. Промените ги изведоха на печалба през тази година
Извод: И най-голямата сделка не трае вечно!

8. Късметът помага.

В началото на 2006 година Джон Полсън е непоколебим, че пазарът на жилища е в опасност и започва да търси начин да спечели от предстоящия срив. Някои експерти също са преценили, че цените на жилищата са завишени, други вече търсят начин да избягат от пазара на недвижима собственост, но не могат да покрият загубите си. Малко след като Джон Полсън започва да играе пазарът на жилища в САЩ се срива.
Извод: Не рискувайте твърде много в една сделка дори когато ви изглежда сигурна!

Грегори Цукерман
Wallstreet Journal

Вижте също:  Енергийните дружества са голямата надежда за съживяване на борсата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *