Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » Енергийните дружества са голямата надежда за съживяване на борсата

Енергийните дружества са голямата надежда за съживяване на борсата

Sofix графика

Листването на държавните енергийни дружества ще съживи българската фондова борса. Около това мнение се обединиха участниците на форума „Шумът на парите“, който се организира от Профит.БГ и с медийната подкрепа на „Стандарт“.

Според изп.-директор на „Карол“ Ангел Рабаджийски ситуацията на борсата ще се промени и търговията ще се раздвижи едва тогава, когато там се появяват нови интересни и стабилни компании. Те могат да бъдат и с държавно участие, като много добър вариант са енергийните компании за чието листване се заговори преди няколоко месеца.
Той допълни, че е чувал инвеститори, че са готови да вложат пари чрез БФБ, но чакат появата на подходяща компания.

Според изп.-директор на „Бенч Марк Финанс“ Любомир Бояджиев, листването на държавните компании на борсата сега ще доведе до положителния ефект от 2005 г., когато на пазара се пуснаха акциите на БТК.

Писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сме изпратили, в което дори сме посочили кои държавни компании са най-подходящи за листване. До момента обаче нямаме обратна връзка, съобщи Бояджиев.

Според него държавата няма от какво да се плаши и няма да загуби тези компании, ако пусне миноритарни пакети от тях. Напротив, даже ще спечели, както и те и капиталовият пазар у нас, допълни той.

Бояджиев даде пример с Румъния, където на борсата вече се търгуват 25% от „Трансгаз“ и 23% от „Транселектрика“. Също така в Полша, където пазарът е най-добре в Източна Европа, от листването на 25% от най-голямата петролна компания „Лотос“, държавата е спечелила 2.1 млрд.долара. В момента пък поляците готвят листването на втората си по големина такава компания.

Вижте също:  Фондовата борса тръгна нагоре след изборните резултати

Участниците в дискусията отбелязаха като добра възможност за развитието на капиталовия пазар у нас и разрешаването на сребърния фонд да инвестира на БФБ. В момента той може да прави това само в чужбина или да държи парите си в БНБ.

В Полша например, 100% от сребърния фонд се инвестира на местния пазар. Също така полските пенсионни фондове са задължени да влагат там 60% от средствата си, като 40% се инвестират директно на капиталовия пазар, а 20% пак там, но чрез колективни схеми, заяви шефът на „Екпат Капитал“ Никола Янков.

По време на форума стана ясно още, че високите лихви по депозитите у нас също действат като спирачка за инвеститорите да влагат парите си в акции, както и на гражданите, които предпочитат банката пред взаимния фонд. В развитите икономики много голяма част от парите на обикновените хора са в договорните фондове.  Като причина за това те изтъкват осигуряването на добри средства за следпенсионната си възраст, каза още Янков.

Той поясни обаче, че в Източна Европа хората търсят по-малко рискови инвестиции и предпочитат банките, особено при положение, че у нас им се предлагат високи лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *