Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личности » За Сашо Дончев и неговата истина за газа

За Сашо Дончев и неговата истина за газа

Сашо Дончев

През последните дни се говорят пълни лъжи по три теми. Едната е, че цената на природния газ в България е най-висока в ЕС, другата е, че „Овергаз” е посредник, третата е, че Сашо Дончев е „гадно копеле”. Така коментира темата за природния газ, която стана една от най- актуалните през последната седмица шефът на „Овергаз” Сашо Дончев по бТВ.

Той беше категоричен, че неговото дружество е маркетингова структура с участието на „Газпром“, която развива пазара, а не посредник при продажбата на природен газ. Истината е, че благодарение на „Овергаз” цената, която се плаща от българските потребители е най-ниската в целия ЕС. За съжаление газът не извира от България, но разликата в цената, която се плаща у нас от потребителите на „Овергаз” е минимална, обясни той.

„Булгаргаз” е посредникът, защото такъв беше социалистическият модел и продължава да работи.

Сашо Дончев настоя да бъде разрешено на „Овергаз” да се конкурира с „Булгаргаз”. Пазарът ще прецени кой е по-добър и кой предлага по-добри условия, но това трябва да бъде разрешено, поиска той.

Дончев обясни, че за „Овергаз” руското дружество „Газпром” е партньор и не става дума за политика. Обвиненията, че служа на руски интереси са плод на нещо друго, защото аз не разбирам от геополитика, дори не ходя на светски събития, където много хора се притесняват от въпроса „откъде имаш пари”. Аз съм човек, който всеки ден си ходи на нивата и си копа, сподели бизнеменът.

Той добави, че преди да сключи договор с „Газпром” е търсил партньори в много страни включително и в САЩ. Оттам имам и награда, защото моето дружество направи 2, 5 километра завършен тръбопровод за ден, нещо което никой друг не е постигнал, призна си той.

Дончев уточни, че дружеството „Овергаз”, което е изградило 2 500 километра тръбопроводи, обслужва само 51 общини. Други 105 се обслужват от различни предприятия. За съжаление „Овергаз” печели много по-малко от нужното за възпроизводство в газоразпределителната мрежа, уточни той.

И водата, и хлябът са скъпи в България, но в сравнение с другите енергийни източници, природният газ си остава най-евтин и прогнозите са в следващите месеци да поевтинява, уточни той. Според него месечното отопление на средностатистическо семейство с електроенергия излиза по 182 лв, с газьол- 283 лв, а с газ- 101 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *