Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » История и видове слънчеви колектори

История и видове слънчеви колектори

Навярно повечето от вас са се питали кога всъщност са възникнали слънчевите колектори? Истината е, че в края на миналия век те за първи път се представят като алтернатива на традиционните до този момент източници на енергия. Много хора са ги приели за нещо невероятно и на пръв поглед са се отнесли с недоверие. Това не бива да ви очудва, защото като се замислим, такава е била съдбата и на много значими открития през изминалите години, които в последствие се превръщат в незаменими елементи в ежедневието ни. Първите слънчеви колектори са наистина са били с доста високи цени и броя на хората, които са можели да си ги позволят е бил малък. Поради тази причина, е бил е нужен по-дълъг период, за да успеят хората да си възвърнат първоначалната инвестиция.

Разбира се, идеята на производителите на слънчеви колектори е била да ги направят широкоразпространени, като единствения вариант това да стане е да ги направят по-достъпни и рентабилни, на съществуващите до този момент традиционни източници на енергия за отопление.

Днес ставаме свидетели, че производителите са постигнали своите цели. Слънчевтите колектори стават все по-широко разпространени не само за отопление у дома, но и за оборудване на големи предприятия, учреждения, съоръжения.

Те са уникални, поради прецизната си изработка, която гарантира 100 % улавяне на слънчевите лъчи и трансформацията им в топлинна енергия.

Към днешна дата на пазара се предлагат три вида слънчеви колектори за топла вода:

  1. Слънчеви колектори с вакуумни тръби
  2. Плоски слънчеви колектори
  3. Слънчеви панели на плочки

Ако сте запознати с технологията на слънчевите колектори, то сигурно знаете, че тези които са снабдени с вакуумни тръби са най-ефикасни. Това се дължи на възможността им да абсорбират слънчевата енергия дори през най-студените месеци. Те от своя страна имат два подвида:

  • слънчеви колектори с термосифон
  • слънчеви колектори с Heat Pipe тръба
Вижте също:  Енергийните дружества са голямата надежда за съживяване на борсата

Съществува извесна разлика между тях, на която няма как да не обърнете внимание. Слънчевите колектори с Heat Pipe тръба се отличават от тези с термосифон, по това, че първите са енергийно независими. Докато ситуацията при слънчевтите колектори с термосифон е друга. Нуждаят се от захранване, което да задейства помпата, в следствие, на което водата в системата, започва да циркулира по тръбите и да достигне до контролния панел, от който се осъществява контрол на температурата.

Така наречениете плоски слънчеви колектори са по-достъпни, заради по-ниските им цени. Препоръчително е да не се изполват на места, където температурите падат под нилата, защото има опасност да замръзнат. За предпочитане за места с по-мек климат.

Панелите на плочки са перфектното решение, когато искаме да отопляваме плувни басейни. Те са най-евтини и търсени, тъй като имат качеството да отопляват големи количестава вода и то при сравнително ниска температура, около 50 – 60 градуса.

Днес все повече хора си закупуват слънчеви колектори, заради по-ниските им цени. В каталога с модели слънчеви колектори на Емде Солар можете да намерите много полезна информация относно предлаганите модели, препоръки за монтиране, цени и възможности за икономия от сметките за ток при монтиране на соларни колектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *