Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Бизнес
Имена
имоти
Класации
Класация
Личности
Лукс
Любопитно
Новини
Новини
Фондова Борса

Какви акции купуват богатите?

инвестиции

Когато си зададем въпроси, които са свързани с инвестиции, каквито са покупките на акции, то вместо да гадаем е по-лесно да следваме стратегията на богатите.
В случая излязоха отчетите на Berkshire Hathaway, компанията на Уорън Бъфет и можем да надникнем какви ги е свършил Оракула от Омаха през трите месеца на третото тримесечие. Както по-рано писахме – Уорън Бъфет е нетен купувач през Q3 на 2022 и равносметката е близо $4 млрд. инвестирани в нови позиции или допълване на наличните в портфолиото на компанията.

Съвсем без изненада, Уорън Бъфет купува акции на Taiwan Semiconductor (TSM), за които писахме по-рано в публикацията с идеите за покупки на акции.

уорън бъфет
Уорън Бъфет

Инвестицията на Berkshire Hathaway e за малко над $4 млрд., с които са купени ~ 60 млн. акции на Тайванската мега компания за полупроводници. Мъдър ход на г-н Бъфет, защото TSMC беше на много ниска цена, плащат приличен дивидент, а цената на акциите несъмнено ще се повиши през следващите години. За незапознатите. TSMC е най-големия производител на чипове в света!
Освен в TSM, новите позиции, които са открити по време на мечия период през третото тримесечие са още:

 • Louisian Pacific (LPX) – строителна компания с иновативни решения за строителството
 • Jefferies Financial Group (JEF) – глобална финансова компания за инвестиции и управление на активи.

Без изненади – и двете компании изпплащат дивиденти. Уорън Бъфет има афинитет към компаниите, които изплащат на инвеститорите си част от печалбата.

Другите покупки са за увеличение на дяловете в компании като:

 • Occidental Petroleum (OXY) – с цели 22%;
 • Paramount Global (PARA) с нови 16%;
 • RH (RH) увеличение с 8%;
 • Celanese (CE) – още 6%;
 • Chevron (CVX) – скромни 2%.
Вижте също:  Милионерите на Саудитска Арабия

Както виждаме, тези компании са в разнообразни сектори. Общото е, че изплащат дивиденти. Изключение прави RH, но явно там се очаква първо ръст. Уорън Бъфет рядко прави грешки.

От страната на продажбите имаме следното:

 • изцяло излизане от Store Capital (STOR)
 • намалено дялово участие в U.S. Bancorp (USB) – повече от половината позиция е затворена – 55%; Bank of New York Mellon (BK) – 14%; Activision Blizzard (ATVI) – 12%; General Motors (GM) – 5%; и Kroger (KR) – 4%.
  Уорън Бъфет е споделял, че когато продават акции, то излизат изцяло, което в случая виждаме, че не се е случило, но явно предстои.
  Любопитно е, че излиза от банки, но явно е с няколко крачки напред.

Да разгледаме и покупките на най-богатия инвестиционен фонд на Саудитска Арабия – Public Investment Fund (PIF).

саудитска арабия инвестиционен фонд

През третото тримесечие са направени няколко покупки, като само една е нова позиция, а останалите са за увелеличение на наличните дялове.
Не е случайно избирането на Linde, като нова покупка на фонда. Наличието на други позиции като Ballard Power Systems, Plug Power, Cummins и Air Products & Chemicals ни подсказва, че Саудитска Арабия не се е отказала от инвестициите във водород, както и сериозността на мега проекта NEOM, за който може би ще напишем публикация скоро. Интересното е едно излизане от компания от същия сектор, а именно Hyzon Motors, които също са част от проекта NEOM, или поне бяха планирани като такива. За съжаление американската компания за горивни клетки силно разочарова през последните месеци и продължават да го правят с липсата на комуникация по отношение на проблемите, които се появиха с отчетите им. Явно Саудитския фонд не може да търпи подобно поведение и бързо изтегли парите си, дори и на загуба. Ние пък още чакаме да видим камиоите на водород от Hyzon Motors. Поне се надяваме да видим и забавените вече 2 отчета, защото иначе ще бъдат премахнати от Nasdaq.
Но да се върнем на покупките на PIF.
Купените акции на Linde са на стойност $325 млн.
Освен новата придобивка, PIF са увеличили дяла си в Meta Platforms с цели 321 000 акции. Вече притежават общо 3 262 073 акции, което е $442 млн.
Другата им покупка е в отново технологичен гигант, а именно Alphabet (GOOG). Там са увеличили доста сериозно дяла си: от 213 000 акции, на 4 260 000.
Трябва да отбележим, че саудитския фонд залага много на EV сектора и конкретно в компанията Lucid Motors (LCID), която строи завод в арабската страна. Инвестицията в електромобилния производител е почти 40%, като акциите в американската компания са на близо $40 млрд. стойност!

Вижте също:  2010 добра година за милиардерите

Това купуват богатите, а дали ще ги последвате – зависи изцяло от вас!

*Публикацията е за информация и не е съвет за покупка или продабжба на акции!