Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » Какви акции купуват богатите?

Какви акции купуват богатите?

инвестиции

Когато си зададем въпроси, които са свързани с инвестиции, каквито са покупките на акции, то вместо да гадаем е по-лесно да следваме стратегията на богатите.
В случая излязоха отчетите на Berkshire Hathaway, компанията на Уорън Бъфет и можем да надникнем какви ги е свършил Оракула от Омаха през трите месеца на третото тримесечие. Както по-рано писахме – Уорън Бъфет е нетен купувач през Q3 на 2022 и равносметката е близо $4 млрд. инвестирани в нови позиции или допълване на наличните в портфолиото на компанията.

Съвсем без изненада, Уорън Бъфет купува акции на Taiwan Semiconductor (TSM), за които писахме по-рано в публикацията с идеите за покупки на акции.

уорън бъфет
Уорън Бъфет

Инвестицията на Berkshire Hathaway e за малко над $4 млрд., с които са купени ~ 60 млн. акции на Тайванската мега компания за полупроводници. Мъдър ход на г-н Бъфет, защото TSMC беше на много ниска цена, плащат приличен дивидент, а цената на акциите несъмнено ще се повиши през следващите години. За незапознатите. TSMC е най-големия производител на чипове в света!
Освен в TSM, новите позиции, които са открити по време на мечия период през третото тримесечие са още:

 • Louisian Pacific (LPX) – строителна компания с иновативни решения за строителството
 • Jefferies Financial Group (JEF) – глобална финансова компания за инвестиции и управление на активи.

Без изненади – и двете компании изпплащат дивиденти. Уорън Бъфет има афинитет към компаниите, които изплащат на инвеститорите си част от печалбата.

Другите покупки са за увеличение на дяловете в компании като:

 • Occidental Petroleum (OXY) – с цели 22%;
 • Paramount Global (PARA) с нови 16%;
 • RH (RH) увеличение с 8%;
 • Celanese (CE) – още 6%;
 • Chevron (CVX) – скромни 2%.
Вижте също:  Без дивидент от 2008 г. за акционерите на Монбат

Както виждаме, тези компании са в разнообразни сектори. Общото е, че изплащат дивиденти. Изключение прави RH, но явно там се очаква първо ръст. Уорън Бъфет рядко прави грешки.

От страната на продажбите имаме следното:

 • изцяло излизане от Store Capital (STOR)
 • намалено дялово участие в U.S. Bancorp (USB) – повече от половината позиция е затворена – 55%; Bank of New York Mellon (BK) – 14%; Activision Blizzard (ATVI) – 12%; General Motors (GM) – 5%; и Kroger (KR) – 4%.
  Уорън Бъфет е споделял, че когато продават акции, то излизат изцяло, което в случая виждаме, че не се е случило, но явно предстои.
  Любопитно е, че излиза от банки, но явно е с няколко крачки напред.

Да разгледаме и покупките на най-богатия инвестиционен фонд на Саудитска Арабия – Public Investment Fund (PIF).

саудитска арабия инвестиционен фонд

През третото тримесечие са направени няколко покупки, като само една е нова позиция, а останалите са за увелеличение на наличните дялове.
Не е случайно избирането на Linde, като нова покупка на фонда. Наличието на други позиции като Ballard Power Systems, Plug Power, Cummins и Air Products & Chemicals ни подсказва, че Саудитска Арабия не се е отказала от инвестициите във водород, както и сериозността на мега проекта NEOM, за който може би ще напишем публикация скоро. Интересното е едно излизане от компания от същия сектор, а именно Hyzon Motors, които също са част от проекта NEOM, или поне бяха планирани като такива. За съжаление американската компания за горивни клетки силно разочарова през последните месеци и продължават да го правят с липсата на комуникация по отношение на проблемите, които се появиха с отчетите им. Явно Саудитския фонд не може да търпи подобно поведение и бързо изтегли парите си, дори и на загуба. Ние пък още чакаме да видим камиоите на водород от Hyzon Motors. Поне се надяваме да видим и забавените вече 2 отчета, защото иначе ще бъдат премахнати от Nasdaq.
Но да се върнем на покупките на PIF.
Купените акции на Linde са на стойност $325 млн.
Освен новата придобивка, PIF са увеличили дяла си в Meta Platforms с цели 321 000 акции. Вече притежават общо 3 262 073 акции, което е $442 млн.
Другата им покупка е в отново технологичен гигант, а именно Alphabet (GOOG). Там са увеличили доста сериозно дяла си: от 213 000 акции, на 4 260 000.
Трябва да отбележим, че саудитския фонд залага много на EV сектора и конкретно в компанията Lucid Motors (LCID), която строи завод в арабската страна. Инвестицията в електромобилния производител е почти 40%, като акциите в американската компания са на близо $40 млрд. стойност!

Вижте също:  Кризата свали цената за обяд с Бъфет

Това купуват богатите, а дали ще ги последвате – зависи изцяло от вас!

*Публикацията е за информация и не е съвет за покупка или продабжба на акции!