Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Как да се справим с Бърнаут

Как да се справим с Бърнаут

бърнаут

Синдромът на емоционалното изгаряне, известен още като Бърнаут е болестта на XXI век!

Основната стъпка към решаването на всеки проблем е да се признае неговото съществуване. Емоционалното прегряването е сериозно състояние. Въпреки че не е признато, като независимо заболяване, изгарянето в резултат на емоции, се счита за вид депресия и изисква сериозно отношение. Най-доброто решение е да се обърнете към специалист.

Ако тази опция не е най-удачна, ще трябва да намерите подкрепа от близък човек – партньр, приятел, майка или себе си. Свързването със самия себе си е особено важно. В никакъв случай не може да обвинявате себе си за начина, по който се чувствате. Добре е да насочите цялата отрицателна енергия навън и да не мислите за работа, за да се отървете от „изгарянето“ възможно най-скоро.
Важно нещо, което трябва да направите е да разберете какво конкретно е довело до това състояние.

Най-добрият вариант би бил да намерите няколко часа, когато никой и нищо не може да ви смути. Вземете празен лист хартия и седнете. Мозъчната атака може да отнеме много време: в допълнение към очевидните фактори, описани по-горе, емоционалното прегряване може да провокира малки неща, които са невидими на първо четене. Прекомерен информационен шум, ежедневни кавги с груби продавачи и неосъществени детски мечти. Списъкът може да бъде безкрайно дълъг. Основното, което трябва да направите, е да помислите как да се освободите от стреса. В случай, че се окаже, че някои от причините са във вас, може да промените отношението си към тях по всяко време.

Наред с това има няколко универсални правила:

Вижте също:  10 начина да се преструвате на милионер

1. Физическа активност

Ползите от физическата активност са много. Движението е живот. Движението помага за облекчаване на стреса, отпускане на мускулите и повишаване на тонуса и самочувствието. Ако решите да се справите с емоционалното прегряване, спортът е най-оптималното решение. Просто трябва да запомните, какво ви помага и да започнете да се грижите за себе си. Ако никога не сте били активен човек, може да започнете с едно просто – ходене. Поставете си цел да направите поне 5 хиляди стъпки на ден, инсталирайте специално приложение на вашия смартфон и наблюдавайте изпълнението на плана. Важно е, да не се зареждате със звуци от околната среда, затова вземете слушалките. Вашата цел е да чуете собствения си глас мислите си.

2. Правилно хранене

Още една истина, която отдавна е станала скучна за всички. За щастие пицата не изисква отказ – по същия начин можете да продължите да ядете солено, пушено, пържено, сладко и всичко, което не се вписва в традиционните канони на правилното хранене. Основното правило е да се храните с нездравословна храна в малки количества, като се отдава предпочитание на естествените продукти. Всичко е добре в умерени дози и вие сами се убедихте в това с личен пример. Прекомерният стрес се превръща от мотиватор мъчител. Така, излишната доза шоколад се превръща в излишни мазнини и здравословни проблеми.

3. Филтриране на мислите

Бърнаут е периодът, в който собствените мисли изискват вашето слушане. Дори и да се ограничат до монотонно цитиране на действия като „Ставам от леглото“, „Виждам птица“ и „Шефът е недоволен“, трябва да ги изслушате. Това е една от стъпките към осъзнаване, живот в настоящия момент. Отбелязвайки конкретни мисли, желания, постепенно ще започнете да ги анализирате и анализът е точно това, което ще ви позволи да поемете контрол над ситуацията.

Вижте също:  Как да изберем правилния имот за инвестиция: Съвети от експертите

4. Хобита

Опасността от емоционално прегряване се крие в загубата на житейски указания. Всичко, което ежедневно правите е да станете от леглото и да действате. Повече от нас не са мързеливи. Прекарват свободното си време в безсмислени неща. Ако работата отнема всички сили, то значи е време да намерите нещо различно от професионална дейност. При желание самият процес на търсене на хоби може да бъде не по-малко вълнуващ.

Препоръките на пръв поглед са твърде прости. Те са чудесни за борба със синдрома на Бърнаут, именно поради неговата универсалност. Те не изискват големи разходи и са еднакво добри, както за превенция, така и за контрол. Разбира се, всичко е индивидуално и „дозировката“, както и специфичните методи, трябва да се избират въз основа на индивидуалните чувства.

Успех на всеки в начинанието справяне с емоционалния стрес!