Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Бизнес
Имена
имоти
Класации
Класация
Личности
Лукс
Любопитно
Новини
Новини
Фондова Борса

Ковачки продава дела си в Общинска Банка

Христо Ковачки
Разследваният за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в “Общинска банка“ на Столична община срещу сума, близка до 100 милиона лева.
На 8 май се проведе среща между него и председателя на градския парламент Андрей Иванов (ГЕРБ), на която двамата обсъдиха бъдещето на финансовата институция, това съобщи Mediapool.
Бизнесменът държи малко над 25% в “Общинска банка“, което му осигурява блокираща квота при вземане на решения от управителния и надзорния съвети. Делът беше придобит след грандиозен скандал през 2004 г., когато няколко общински дружества продадоха без предупреждение своите участия на фирми на Ковачки. Веднага след това бе прокарана и промяна в устава, което даде на бизнесмена пълен контрол върху банката.
На този етап общината не смята да купува акциите на Ковачки, пише Mediapool. Кметството ще се опита да прокара промяна в устава, изчаквайки развитието на съдебните драми около бизнесмена. От своя страна Ковачки, който е “баща“ и спонсор на партия ЛИДЕР, има голяма нужда от свеж капитал. Голяма част от инвестициите на бизнесмена са в добивния сектор, но през последните години проби и в туризма. В началото на тази година той плати 100 млн. лева за закупуването на ТЕЦ “Бобов дол“.
Защитавайки исканата цена за своя дял в “Общинска банка“, представителите на Христо Ковачки са дали пример как през миналата година Държавният резервен фонд на Оман е платил 130 милиона евро за 33% в Корпоративна търговска банка. От своя страна, представителите на кметството са заявили, че 100 млн. лева са твърде много пари предвид кризата на финансовите пазари. Единственото споразумение, постигнато на срещата, е било за подмяна на двамата общински представители в управителния и надзорния съвет на банката. Сегашните са назначени от предния общински съвет и управляващото мнозинство на ГЕРБ се оплаква от липса на информация за състоянието на финансовата институция.
“На този етап ние нямаме никаква информация какво се случва в “Общинска банка“. Дори и да имаме някаква информация за нередни действия, тя би била изцяло неофициална“, коментира преди седмица председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов. Освен бюджета на Столичната община от 1 млрд. лева, който се превърта всяка година през банката, в нея се съхраняват парите на още 30 общини в България./news.dir.bg
Вижте също:  Разследват най-богатият китаец за измами с ценни книжа