Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Бизнес » Мега ферма за миди ръководи пенсионер от Тихина

Мега ферма за миди ръководи пенсионер от Тихина

Миди

МидиНай-модерната и голяма ферма в Европа за отглеждане на черни миди се изгражда в залива край Каварна.

Плантацията е на българо-ирландското дружество „Блек сий шелс“ ООД. Когато фермата достигне пълния си капацитет, собствениците очакват да добиват 3500 тона миди годишно, съобщава БТА.

Ръководител на фермата край Каварна е Найден Станев, бивш „морски тюлен“ от секретното поделение „Тихина“ към военноморските сили, където години наред са се обучавали елитните спецчасти – десантчици, водолази и парашутисти.

След военното си пенсиониране 40-годишният варненец е преминал обучение за мидопроизводител.
 
„Блек сий шелс“ е специално пригодена за Черно море, като мястото е избрано след предварителни изследвания на района, разказва Найден Станев.

Инвестициите за изграждането на плантацията са на стойност над 2 милиона лева. Дружеството започва да гради мидената ферма през 2004 г. с търсене на  ноу-хау технология чрез проучвания в България и Ирландия.

За изследванията са вложени около 200 хиляди евро.  Експерименталните дълги линии, на които се отглеждат мидите, издържат на 9 бала вълнение и скорост на ветровете 130 км/ч, като при тези условия реколтата от миди се запазва.

Това осигурява по-голяма сигурност за запазване на продукцията. Буйовете за тази експериментална линия са специално проектирани и разработени от водещи световни компании в бранша.

От „Блек сий шелс“ планират до 5 години площта на миденото поле да достигне 2000 дка. По думите на ръководителя на фирмата по-големи мидени плантации ще има само в Нова Зеландия.

Дружеството е регистрирано като биологичен производител и предлага на пазара екологично чист продукт, който отговаря на всички стандарти.

Изследвания на Института по рибарство и аквакултури във Варна доказват, че в Черно море няма благоприятна среда за развитие на токсини, посочват от „Блек сий шелс“. Затова култивираните черни миди отговарят на изискванията за реализация на продукцията на европейските пазари.

Операциите по събирането на материала, поставянето му в мидени чорапи и връщането му във водата за допълнително нарастване, прибирането, почистването и сортирането на мидите се осъществяват на борда на специализиран моторен кораб.

Той е изграден по програма САПАРД. Сега проектът по модернизацията му и разширяването на плантацията продължава по оперативните програми за рибарство и аквакултури.

АСН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *