Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личности » Милиардерството не е гаранция за невлизане в затвора

Милиардерството не е гаранция за невлизане в затвора

Пари

Форбс посочва имената на 11 от най-богатите хора на планетата, оказали се зад решетките или издирвани от правосъдието, съобщи БГНЕС. В списъка са двама руснаци – Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, мениджъри на обявения в банкрут петролно-газов гигант „ЮКОС“.

В миналото Ходорковски бе обявен за най-богатия руснак с капитал от 15 милиарда долара. Лебедев само веднъж е попадал в клуба на милиардерите. Двамата бяха осъдени през 2005 г. на осем години лишаване от свобода по обвинение в измама и укриване на данъци.

Второ наказателно дело срещу тях бе през 2006 г. по обвинение в присвояване на 350 милиона тона нефт. Ходорковски и Лебедев отричат вината си – преследването срещу тях било политически мотивирано.

Неотдавна най-богатият гражданин на Китай Хуан Гуанюя премина в лагера на затворниците. Той притежаваше голяма верига магазини за електроника и компании за производство на битови уреди. През май Хуан бе осъден на 14 г. затвор за различни финансови машинации и подкупване на длъжностни лица на сума, надхвърляща 600 000 долара.

Американският милиардер Алън Станфорд ще може да претендира за рекорден сред богатите затворници срок за излежаване. Има опасност той да бъде осъден на 250 г. затвор по списък от 20 обвинения и по-специално за създаване на финансова пирамида за 8 милиарда долара.

В списъка на „Форбс“ са още италианският милиардер Калисто Танци и американецът Алфред Таубман. Сред дамите пък четирите месеца затвор за Марта Стюарт бяха особено печеливши. Акциите на нейната компания Марта Стюарт Ливинг Омнимедия нараснаха почти двойно, превръщайки затворничката в притежателка на многомилиардно състояние.

Трима души от списъка на милиардерите-престъпници се укриват от органите на правосъдието в своите страни. Това са мексиканският наркобарон Хоакин Гасман Лоера, турският бизнесмен Кемал Узан и бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра.

Вижте също:  Христо Ковачки придоби ТЕЦ Бобов Дол

В България един от най-богатите хора Христо Ковачки също е силно застрашен от влизане в затвора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *