Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » Сезонът на акумулаторите

Сезонът на акумулаторите

Всеобщо е схващането, че зимата и ниските температури са вредни за автомобилните батерии. Вероятно корените на тази представа идват от факта, че при температури под минус 10 градуса немалка част от колите палят трудно или въобще не палят. Всъщност малко хора знаят, но истината е, че летните жеги вредят на акумулаторите дори повече. Разреждането на акумулатора е близо 2 пъти по-бързо при много високи температури.

Защо обаче през зимата палим трудно?

Причините за тези шофьорски неволи са комплексни. Естествено, една от тях е акумулаторът. Когато температурите са много ниски (говорим за температури под -15 градуса) капацитетът на акумулатора намалява с до 50%. Иначе казано, ако една стартерна батерия има пусков ток 800 ампера, при -15 тя ще ни осигури само 400А.

В същото време, ниските температури сгъстяват двигателното и трансмисионното масло и развъртането на мотора и скоростната кутия изискват повече сила (която акумулаторът трябва да осигури). Ето защо опитните шофьори съветват при отрицателни температури да палим автомобила с натиснат съединител (при ръчни скоростни кутии) – това отделя скоростите и улеснява работата на комплекса стартер-акумулатор. Друг известен съвет е зимата да се кара с „по-тънко“ масло, което ще се сгъстява по-слабо в големите студове.

Друг проблем за акумулатора през зимата е, че тогава включените консуматори на ток в автомобила са доста повече. Почти постоянно са включени фарове (не само дневните светлини), подгряване на прозорци и огледала, чистачки, отопление, отопление на седалки и т.н. Това Съответно забавя нормалното зареждане на автомобилната батерия и при автомобили с малък ежедневен пробег акумулаторът бързо си „заминава“. Затова се препоръчва още есента да си направим профилактика на акумулатора при специалист, който да прецени и при нужда да зареди батерията със съответните уреди.

Вижте също:  Ламборгини пуска хибрид 2015 г.

Ако все пак вашият акумулатор има нужда от замяна, препоръчваме да се обърнете към професионалистите на 100ampera.com, които да ви насочат към подходящата за вашата кола батерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *