Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » 10-те черти на неформалния лидер

10-те черти на неформалния лидер

лидер

Неформалният лидер играе ключова роля във всеки екип. Той се отличава с определени качества, умения и знания. Макар да е без официален статут, неговото влияние може да бъде по-голямо от това на началството.

Ето и 10-те черти на неформалния лидер:

  1. Целенасоченост

Неформалният лидер често сплотява колектива с ясна цел. Той канализира енергията на останалите и държи фокуса върху определената задача. Влиянието му се засилва благодарение на това, че винаги знае какво иска.

  1. Честност

Човекът, който знае как да организира другите, без да има официална власт за това, е открит и честен. Хората му се доверяват, защото той не излъчва противоречиви сигнали. Осмелява се да изкаже мнението си и да го защити, дори да мисли различно от останалите.

  1. Професионализъм

Неформалният лидер има необходимите знания, развива се непрекъснато и действа професионално. Той изпипва всеки детайл, защото цени качеството и времето си – своето и на другите.

  1. Последователност

Лидерството изисква не само професионализъм, но и последователност. Когато покажете на другите, че знаете точните стъпки за постигане на целта, се превръщате в опора на екипа. Способността ви да степенувате нещата по важност, да различавате и отстранявате противоречията се забелязва от околните и те ви се доверяват.

  1. Гъвкавост

Тъй като сте едновременно лидер и част от екипа, се налага да бъдете гъвкави. Вие сте равнопоставен на другите, но същевременно имате власт над тях, макар и неформална.

Не зацикляте на едно място и не се плашите от промените. Успявате да намерите решение, когато нещата се объркат.

  1. Отговорност

Неформалното лидерство е свързано с голяма отговорност. Вие се наемате да бъдете пример за другите. Отговорни сте за успеха на екипа и знаете какво да направите във всеки един момент. Също така не се страхувате да се конфронтирате с човек от екипа, когато нещата не вървят както трябва.

  1. Индивидуалност
Вижте също:  Успехът и гениалността не са достатъчни: ето как се става добър шеф

Неформалният лидер не копира другите. Той има ярки идеи, свой, автентичен почерк и винаги се отличава.

  1. Емоционална интелигентност

Ако хората ви следват доброволно, то вероятно вие притежавате емоционална интелигентност. Тя ви помага да улавяте настроенията и емоциите им.

  1. Позитивност

Един песимистичен човек трудно би станал неформален лидер. Обикновено хората с положително отношение към живота вдъхновяват и мотивират другите.

  1. Упоритост

Неформалният лидер никога не се отказва. Той е мотивиран и ентусиазиран, когато другите губят надежда. С упоритите си действия показва на останалите колко е важно човек да вярва до последно.