Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Класации » Най-богатите японци на 2009 г.

Най-богатите японци на 2009 г.

Тадаши Янаи
Тадаши ЯнаиВъпреки кризата общото състояние на 40-те най-богати хора в Япония през 2009 година е нараснало със 17,5 млрд. долара до 87 млрд. долара, съобщи американското списание Forbes, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Две трети от това богатство е собственост на четиримата най-състоятелни японци. Втора поредна година най-богатият японец е изключително успешният бизнесмен Тадаши Янаи, президент на компанията Фаст ритейлър (Fast Retailer), която е мажоритарен акционер на бързо разрастващата се по цял свят верига от магазини за облекло Uniqlo.

 

Състоянието на Янаи се оценява от Forbes на 9,2 млрд. долара и през миналата година то се е увеличило с над 3 млрд. долара.

На второ място в списъка на най-богатите японци е Нобутада Садзи (4ти миналата година),  президент на компанията за производство на алкохолни и безалкохолни напитки Сантори (Santory). Садзи на практика е удвоил състоянието си през миналата година, което вече е 8,6 млрд. долара.

Сантори води преговори за сливане с най-големия си конкурент – корпорацията Кирин (Kirin). Ако сделката стане факт, както и се очаква, ще бъде създадена най-голямата в Азия корпорация за производство на напитки от целия спектър – от бира и лимонада – до уиски и вино.
На трето място Forbes класира Акира Мори, който от бизнеса с недвижими имоти е спечелил през 2009 година 6,1 млрд. долара. 
Предишният най-богат японец Хироши Ямаучи, бивш президент на „Нинтендо“, е обеднял с 3,3 млрд. долара до едва 4,5 млрд. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *