Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личности » Съдът отмени запор на 358 бона на вдовицата на самоковеца

Съдът отмени запор на 358 бона на вдовицата на самоковеца

Вдовицата на Косьо Самоковеца

Софийският градски съд отмени частично запор, наложен на жената на убития Константин Димитров-Самоковеца – Ангелинка.

На днешното заседание по делото срещу нея съдиите й пуснаха  358 495 лева. Парите обаче няма да влязат в джоба й, а ще отидат за данъци, набъбнали заради наказателни лихви.

Защитата поиска да се размрази запорът на имуществото, както и на сметките й, тъй като не може да си плати данъците.

Сумата ще трябва да бъде преведена на Агенцията по държавни вземания. Отмяната на запора бе направена по искане на защитата на подсъдимата.

Вдовицата на Самоковеца е обвинена за това, че е вкарала контрабандно в България стоки през митниците на летище София и Горубляне на стойност около 700 хиляди лева.

Освен това като едноличен собственик на фирмата „Борогруп травъл – Лондон“   ЕООД Ангелинка е продала всичките си 400 дяла на американската компания „Адамко“ ООД. По този начин Димитрова е избегнала запорирането на част от имотите на семейството.

Соченият за един от най-големите наркобосове у нас Косьо Самоковеца беше застрелян през декември 2003 г. в Амстердам, като вдовицата му наследи цялата му собственост.

На днешното заседение съдът изслуша показанията на свидетелката Лидия Атанасова, която е била митнически инспектор по време на инкриминирания период, за който се смята, че Димитрова посредством фирмата си е внесла в страната контрабандните стоки.

Атанасова обясни пред съда, че тя не е била задължена винаги да извършва проверка на всички стоки и понякога е правила само проверка на документите.

Съдът разпита и Мелек Изет, която посредством фирмата на Самоковеца е пренасяла стоки от Турция, с камион.

Следващото заседание е насрочено за 25 ноември 2009 г., когато се очаква принудително да бъде доведен Николай Маринов – Малкия Маргин. В противен случай съдът ще му наложи глоба от сто лева.

Ако се докаже вината на вдовицата по обвинението за контрабанда, тя може да отиде в затвора за 5 до 15 години и да отнесе глоба от 50 000 до 200 000 лв.

По обвинението за прехвърляне на дяловете на фирмата я грозят от 1 до 5 години затвор и глоба от 3000 до 5000 лв.

АСН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *