Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » 380 млн. държат български милионери в швейцарски банки

380 млн. държат български милионери в швейцарски банки

Красимир Стефанов
Над 380 млн. лв. имат български граждани по сметки в швейцарски банки, съобщиха от Централното управление на Национална агенция за приходите.
Информацията се получава ежегодно в НАП по реда на евродирективата за спестяванията. Всички тези хора ще бъдат инспектирани от приходната агенция, стана ясно при посещението на изпълнителния директор Красимир Стефанов в германското Министерство на финансите.
Те ще трябва да докажат дали са имали официални доходи, за да си позволят да спестяват в алпийската държава.„Не мога да коментирам колко са тези хора, защото немските ни колеги помолиха за пълна конфиденциалност докато тече разследването. Но сумата само за 2007 и 2008 г. е близо 200 млн. евро. Тези хора ще трябва да докажат произхода на парите си”, е заявил Стефанов, цитиран в съобщението.
Информацията в двата диска, закупени от германското правителство, е конфиденциална и не може да бъде коментирана публично. Немските данъчни власти обаче декларираха, че ще предоставят на българската страна всяка информация, отнасяща се до български граждани, стана ясно още на срещата. В момента в Германия съвместни екипи от данъчната администрация и местната прокуратура изследват данните от дисковете.

Посещението на Стефанов в Берлин имаше и цел да се обсъди бъдещото взаимодействие между двете страни по повод наскоро подписаната Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Документът ще бъде ратифициран от парламентите на двете страни до края на 2010 г., уточниха от данъчната агенция.

Друга договореност, постигната на срещата, е, че български и немски данъчни експерти ще обменят опит при създаването на електронна система за автоматичен обмен на данъчна информация. Тази система ще позволи България автоматично да обобщава и подава в електронен вид информация за немски граждани, които са получили доходи в България. Подобни данни германската държава изпраща автоматично на България от 2007 г. насам.

Вижте също:  Нова акция на НАП, този път кодовото име е Бентли

Българските данъчни бяха заинтересувани от законодателството във федералната република, което позволява на доброволно деклариралите укрити доходи да избегнат наказателна отговорност. Подобна възможност трябва да бъде проучена и от България, смята шефът на НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *