Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » Анализатор от Уолстрийт предвижда, че PepsiCo може да свали Coca-Cola от трона

Анализатор от Уолстрийт предвижда, че PepsiCo може да свали Coca-Cola от трона

акции на PepsiCo и Coca-Cola

В продължение на десетилетия Coca-Cola (KO) държеше короната за водеща компания за напитки в САЩ по пазарна стойност. Но според анализатор от Уолстрийт това скоро може да се промени.

PepsiCo (PEP) се катери по стълбицата, за да заеме мястото на Coca-Cola, а анализатор от Jefferies, предсказва, че акциите на PepsiCo ще се увеличат с 20% през следващата година. Той вярва, че пазарната ѝ стойност може да нарасне до около $279 милиарда. Настоящата ѝ пазарна капитализация е около $230 милиарда, което е по-малко от тази на Coca-Cola, която е приблизително $245 милиарда.

Според анализатора, наскорошният ръст на PepsiCo се дължи на „сериозните инвестиции през последното половин десетилетие“ и очаква, че възвращаемостта от тези инвестиции ще се „ускори“.

PepsiCo, която притежава марки като Pepsi, Gatorade, Lay’s, Tropicana и Doritos, отчете ръст на нетните приходи с 6.7% за третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период миналата година. Компанията реализира общо $23.45 милиарда нетни приходи, което надмина очакванията на анализаторите от $23.39 милиарда.

Напитките на PepsiCo донесоха най-голям приход в САЩ през третото тримесечие в сравнение с марките Frito-Lay и Quaker Foods.

„Вярваме, че нашите бизнеси могат да продължат да се представят добре през следващите години с нормализиране на растежа в бранша, тъй като сме направили множество инвестиции в нашите брандове, производствени капацитети, системи за достъп до пазара, вериги за доставки, технологии и хора, за да изпълним стратегическата си рамка и да модернизираме нашата компания,“ каза председателят и главен изпълнителен директор на PepsiCo Рамон Лагуарта в прессъобщение от 10 октомври.

PepsiCo не е надминавала пазарната капитализаця на Coca-Cola от 2006 година, когато за първи път го направи в своето над 100-годишно съперничество. По това време цената на акциите на PepsiCo надминаха тези на Coca-Cola, което беше значим момент в историята на компанията. Това събитие отразява дълбоката конкуренция и динамиката на пазара на напитки, където двата гиганта непрекъснато се стремят към иновации и разширяване на своите портфолиа.

Вижте също:  Как да изберем правилния имот за инвестиция: Съвети от експертите

През годините, PepsiCo успешно разшири своя бизнес, включвайки не само напитки, но и широка гама от хранителни продукти. С придобиването на марки като Quaker Oats, Tropicana, Gatorade и Frito-Lay, компанията демонстрира своята стратегия за диверсификация, което ѝ позволява да се адаптира към променящите се потребителски нагласи и трендове в хранително-вкусовата индустрия.

От друга страна, Coca-Cola също не остава назад в иновациите и разширяването на своята продуктова линия. Компанията е фокусирана върху усилването на своите традиционни марки напитки, като същевременно въвежда нови продукти в отговор на нарастващото търсене на здравословни и нискокалорични алтернативи.

Съперничеството между PepsiCo и Coca-Cola не е само въпрос на пазарни дялове и финансови показатели. То е и отражение на две различни философии за брандинг и маркетинг. Докато Coca-Cola често се асоциира с традиционни стойности и емоционално ангажиране с потребителите, PepsiCo се стреми към по-динамичен и младежки имидж, акцентирайки върху иновациите и разнообразието на своите продукти.

В крайна сметка, докато PepsiCo и Coca-Cola продължават своята дългогодишна битка за доминиране в сектора на напитките, те и двете допринасят за развитието на индустрията, като постоянно се адаптират към променящите се потребителски предпочитания и световни трендове. Това съперничество, което трае вече повече от век, продължава да бъде двигател на иновации и развитие, като по този начин обогатява избора на потребителите и подобрява качеството на продуктите в цялата индустрия.

Какви дивиденти плащат PepsiCo и Coca-Cola?

В света на инвестициите и финансовите пазари, дивидентите са ключов компонент, когато става въпрос за големи корпорации като PepsiCo и Coca-Cola. И двете компании са известни със своята стабилна история на плащане на дивиденти, което ги прави привлекателен избор за инвеститори търсещи доходност. Традиционно, Coca-Cola се счита за един от най-надеждните платци на дивиденти, имайки предвид дългогодишната си история на увеличаване на дивидентите. От своя страна, PepsiCo също не остава по-назад, като предлага конкурентни плащания, които са сравними с тези на Coca-Cola. И двете компании се стремят да балансират между реинвестирането в бизнеса и връщането на стойност на акционерите, което ги прави привлекателни за дългосрочни инвеститори, търсещи устойчиви и предсказуеми дивидентни потоци.

Вижте също:  Имам излишни пари. Как да инвестирам?

Към днешна дата доходността от дивиденти е 3,22% от Coca Cola и 2,89% от PepsiCo.

Уорън Бъфет държи 8% от Coca-Cola

Оракула от Омаха притежава над 400 млн акции в Coca-Cola, чрез конгломерата Berkshire Hathaway, които му носят солидни суми от дивиденти. Най-големите инвеститори в компаниите Coca-Cola и PepsiCo обикновено включват големи институционални инвеститори, като пенсионни фондове, инвестиционни фондове, застрахователни компании и други финансови институции. Също така, значителен дял от акциите им често се държи от взаимни фондове и индексни фондове, управлявани от големи инвестиционни дружества като Vanguard, BlackRock и други.