Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Да съхраняваме ли спестяванията си в чужбина заради по-високите лихви?

Да съхраняваме ли спестяванията си в чужбина заради по-високите лихви?

депозит в чужбина

Банките бавно и предпазливо започват отново да възнаграждават спестяванията на своите клиенти. Хората търсят отново спестовни планове и връщат парите си в банките. Това, от което се вълнуват най-много, разбира се са лихвените проценти.

Условията за спестяванията на гражданите се подобряват, защото Европейската централна банка повиши лихвените проценти. Често по-високи лихви обаче можете да получите в чуждестранните банки. А те са един от начините да защитите парите си от високата инфлация.

Шведската банка Klarna, например, предлага 0,95% лихва по спестовна сметка, а френската Renault Bank – 0,85%.

Да съхраняваме ли обаче спестяванията си в чужбина заради по-високите лихви?

Колко безопасно е да спестяваме в чужбина? Всички банки в Европа използват схемата за гарантиране на депозитите. Въпреки че всяка държава има собствена система, за страните от ЕС тя трябва да отговаря на европейското законодателство. Това означава, че спестяванията ви до 100 000 евро са в сигурни ръце във всяка европейска банка.

От 2024 г. всички държави трябва да имат буфер, за да гарантират спестяванията. Следователно е възможно гаранцията да работи малко по-различно в една страна, отколкото в друга. Но така или иначе законодателството ще бъде абсолютно същото навсякъде.

Също така е важно да знаете, че в Европа богатството се облага по различни начини. В някои страни данъкът се дебитира директно върху лихвата, която получавате по банковата си сметка. Така работи, например, системата в Испания. Можете да получите парите си обратно чрез данъчната си декларация в нашата страна, но понякога това става твърде сложно.

Ако имате щастието да разполагате с повече от 100 000 евро спестявания, по-добре е да ги вложите в различни банки. Можете, разбира се, да се регистрирате като кредитори за частта над 100 000 евро, ако банката фалира, но вие ще бъде в края на списъка.

Вижте също:  10-те най-девалвирани валути в историята

Също се уверете, че в този случай не избирате банки, които попадат под един и същ клиентски лиценз. Това е важно, ако банките фалират.

Поставяне на пари в депозит

Друг е въпросът дали е разумно да вложите парите си на депозит за определен период. Въпреки че лихвените проценти са по-високи, отколкото на обикновената спестовна сметка, няма да имате достъп до тях за определен период. Ако решите да си ги вземете обратно, ще платите твърде големи такси.

Инвестиране в акции за дивиденти

Друг начин на спестяване и защита от инфлация е инвестицията в дивидентно портфолио – закупуване на акции на компании, които изплащат част от печалбата си под формата на дивиденти.