Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » Бойко Борисов, Цветан Василев и Иво Каменов са най-влиятелните българи според Forbes

Бойко Борисов, Цветан Василев и Иво Каменов са най-влиятелните българи според Forbes

Бойко Борисов, Цветан Василев и Иво Каменов оглавяват класацията за най-влиятелните българи според българското издание на „Форбс“.

Списанието прави своята традиционна класация и в България за първа година. В продължение на година са подготвяни предложенията за номинации – първоначално това са били 250 човека, след това са били редуцирани до 60.

И от тях – с гласуване е избран топ 10. В списъка има политици и държавници, и личности от бизнеса и представители от неправителствения сектор.

Премиерът Бойко Борисов оглавява и тази класация, информира bTV. На второ място е неколкократният банкер номер 1 и мистър икономика за 2011 Цветан Василев, на трето – бизнесменът Иво Каменов, на четвърто вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Президентът Росен Плевнелиев заема пето място в класацията, следват издателят Огнян Донев, бизнесменът Валентин Златев, вътрешният министър Цветан Цветанов и бизнесменът Красимир Гергов.

Единствената дама в класацията е Цветелина Бориславова. Тя заема десетото място.

Критериите, на който трябва да отговарят най-влиятелните, са четири:

„Първият е съответната личност върху колко хора има власт, вторият критерий е с колко пари разполага, третият критерий е в каква сфера са тези пари, и четвъртият – тези пари и власт дали се използват, за да се променя България”, обясни главният редактор на сп. „Форбс” Йордан Матеев.

Средната възраст на най-влиятелните у нас е 49 години. Най-младият сред тях е Георги Ангелов от Институт „Отворено общество” – така изненадващо в Топ 30 на най-влиятелните българи влиза човек извън политиката и големите пари.

Йордан Матеев обясни, че най-големият ресурс на Ангелов е знанието. И това, че успява да влияе на хора, които влияят на хората.

Вижте също:  Централна Кооперативна Банка няма да разпределя дивидент за 2008 г.

Така, Бойко Борисов и деветката след него, се нарежда до Барак Обама, Ху Дзинтао, Владимир Путин, Рупърт Мърдок, Папа Бенедикт ХVІ, Стив Джобс и Силвио Берлускони – в списъка на най-влиятелните по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *