Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » Как да купите акции: Стъпка по стъпка ръководство за начинаещи

Как да купите акции: Стъпка по стъпка ръководство за начинаещи

купуване на акции

Акциите са един от най-популярните начини за инвестиране във финансовия пазар. Но как точно се купуват акции? За начинаещите инвеститори това може да звучи много сложно, но всъщност е много лесно и достъпно. В тази статия ще ви покажем стъпка по стъпка как да купите акции.

Стъпка 1: Изберете брокер

Първата стъпка е да изберете брокер, който да ви помогне да купите акции. Брокерите са компании, които осигуряват достъп до финансовите пазари и ви позволяват да купувате и продавате акции. Можете да изберете между традиционни брокери, които имат физически офиси, или онлайн брокери, които предоставят услугите си чрез интернет. Един от предпочитаните брокери е Interactive Brokers.

Стъпка 2: Отворете си акаунт (сметка)

След като изберете брокер, следва да отворите сметка. Това обикновено може да се направи онлайн и изисква да предоставите лична информация и документи за идентификация. В зависимост от брокера, може да бъде необходимо да изпратите и доказателства за произход на парите, които ще депозирате средства, преди да можете да купите акции.

Стъпка 3: Изберете акции

След като отворите сметка и депозирате средства, можете да изберете акции, които да купите. Можете да изберете от различни видове акции на най-различни компании – повечето от тях вероятно ще сте ги чували като глобални лидери в сферите си. Естествено и от различни световни борси, като NYSE, например.

Стъпка 4: Направете поръчка за купуване

След като сте избрали акциите, които искате да купите, трябва да поставите поръчка за купуване. Можете да поставите поръчка за пазарен или лимитен ордер. Пазарен ордер ще купи акции на текущата цена, докато лимитен ордер ще купи акции само ако цената падне до определено ниво, което вие сте избрали.

Вижте също:  Биткойн може да достигне $100 000 още тази година

Стъпка 5: Наблюдение на позициите

След като вече притежавате акции на дадена компания, то се предполага, че ще се интересувате от представянето ѝ. Ще трябва да следите новините свързани с нея, както и финансовите отчети. Така ще сте информирани какво се случва с вашата инвестиция и да взимате решения дали да продавате или закупувате още акции.