Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Пет прости метода за спестяване, които ще покажат резултати бързо

Пет прости метода за спестяване, които ще покажат резултати бързо

как да пестим пари

Лесният начин за спестяване е правилото 50-30-20. Това съотношение описва съотношението на вашите разходи един към друг. Това означава, че 50% от доходите ви трябва да отиват за фиксираните ви разходи: наеми, застраховки, хранителни стоки, сметки.

30% от доходите ви са за вашият стандарт на живот: почивки, заведения, развлечения за свободното време. И 20% трябва да бъдат спестени и/или инвестирани в начинания, които ще увеличат парите ви.

365-дневно предизвикателство за спестяване

Идеята е всеки ден да заделяте някаква малка сума. Можете да правите това и веднъж седмично. Ето как работи: През първата седмица започвате да спестявате с едно евро на ден. Това е първото ниво! Седмицата след това оставяте по две евро на ден в касичката си. И така нататък според възможностите си.

Печелите предизвикателството, ако в продължение на една година не сте спрели да спестявате ежедневно.

На пръв поглед спестяването не изглежда трудно за хората с нормални доходи. Много хора обаче признават, че просто не могат да пестят. Непрекъснато се подават на различни изкушения и трудно задържат пари в портфейла си.

Ето и няколко съвета как да спестявате във времена на криза:

  • Планирайте всяко пазаруване умно

В много магазини има намаления в края на деня на пресните продукти. Следете и седмичните промоции. Избирайте сезонни плодове. Ягодите през зимата, например, не са много вкусни и са скъпи.

  • Намалете режийните разходи

Използвайте тока и водата пестеливо. Изключвайте лампите, когато не са ви нужни. Спирайте крана, докато си миете зъбите или сапунисвате ръцете.

  • Не се изкушавайте от избора на други хора

Много хора си купуват неща, които просто не са им по възможностите. Купувайте това, от което се нуждаете наистина.

  • Не взимайте заеми
Вижте също:  10-те най-девалвирани валути в историята

Ако имате навика да взимате заеми от различни институции и да плащате големи лихви, никога няма да се видите с пари. Мислете много, преди да поискате поредния заем. По-добре помолете някой близък да ви услужи, на когото няма да дължите лихва.