Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Успехът и гениалността не са достатъчни: ето как се става добър шеф

Успехът и гениалността не са достатъчни: ето как се става добър шеф

добър шеф

Да си добър лидер е предизвикателство. Докато всеки може да бъде подчинен, то не всеки може да бъде добър шеф. Успешното лидерство изисква много качества, които не се изчерпват само с висок интелект и предприемачески дух.

Какво означава да си добър шеф?

Добрият лидер познава добре хората си. Той не ги унижава, за да изтъкне себе си. Напротив: успява да изкара на повърхността най-доброто от тях. Защото това е неговата цел – екипът да работи успешно и сплотено.

Той не се мисли за нещо повече от служителите си, въпреки че очевидно превъзхожда болшинството с възможности и умения. Добрият шеф е модел на подражание. Той мотивира служителите си със собствения си пример. И винаги показва признателност. А когато някой си заслужи похвалата, не я пести.

Успешният лидер не е гениален. Той не е и най-умният в стаята. Но той умее да взима решения – уверено и без колебания. Показва на останалите, че знае какво прави. Говори високо, ясно и разбираемо, без двусмислици. Не мрънка, не се оплаква и не хленчи. Изглежда надежден и всява респект.

Колкото и да е зает, той държи на обратната връзка. Иска да знае какво мислят служителите му. Само по този начин не позволява на екипа да се пропука.

аз съм шефа

Как се става добър шеф?

  1. Опознайте себе си

Колкото по-добре се познавате, толкова по-лесно ще ви е да реагирате по-малко афектирано и импулсивно. Защото гневните и твърде емоционални хора не изглеждат надеждни и стабилни.

  1. Изградете добър имидж

Не се забърквайте в скандали и интриги. Фокусирайте се върху своя положителен образ, защото чрез него ще печелите доверието на другите.

  1. Бъдете добър слушател
Вижте също:  Отрицателните ефекти от социалните мрежи на работното място

Добрият лидер умее да слуша и да показва интерес. По този начин карате всеки един свой служител да се чувства значим.

  1. Съгласувайте решенията си със своите служители

Искайте мнението им. Това не означава, че ще се повлияете от тях. Но когато го правите, те ще останат с убеждението, че имат принос към целите на компанията.

  1. Комуникирайте постоянно с екипа си

Като шеф може да не забелязвате очевидни за другите неща. Комуникацията със служителите обаче ще ви държи в течение на всичко, което се случва в екипа ви.