Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » Що е то EX-DIVIDENT DATE и защо е важна за нас?

Що е то EX-DIVIDENT DATE и защо е важна за нас?

ex-divident date

Тъй като в следващите месеци ще пишем и коментираме основно изграждането на дивидентно портфолио, то е добре да си изясним основните термини, които са свързани с дивидентите.

Какво са дивидентите?

Най-кратко казано – разпределена печалба между собствениците на дялове в дадена компания. Голяма част от компаниите, които се търгуват на фондовата борса изплащат дивиденти.

EX-DIVIDENT DATE, RECORD DATE, PAY DATE & DECLARATION DATE.

Четири дати, които пряко ни интересуват, що се отнася до следене на компаниите, в които сме инвестирали и очакваме да ни изплащат дивиденти.

Първата дата: DECLARATION DATE.
Вероятно се досещате, че това е датата, когато компанията декларира изплащането на дивидент, неговата стойност, датата на която се гледат наличните притежатели на акции и датата, в която ще бъдат изплатени паричните средства по акаунтите на инвеститорите.

RECORD DATE
Денят, в който се определят инвеститорите, които имат право да получат дивидент.
EX-DIVIDENT DATE
Това е най-важната за нас дата. Това е денят преди RECORD DATE и ДЕНЯТ след датата, на която трябва да притежавате акции, за да имате право да получите дивидент.
Иначе казано – на EX-DIVIDENT DATE право на дивидент има продавачът, а не този , който купува акции. Да подчертаем пак – ако купите акции в този ден, то няма да получите дивидент. Има едно голямо НО. На EX-DIVIDENT DATE стойността на дивидента се изважда от цената на акцията. Което ако го погледнете от друг ъгъл – вие печелите предварително дивидента, защото плащате по-ниска цена, за да придобиете акциите.
Пример: Компания Х плаща дивидент в размер на $0,50. Цената на акцията при приключване на деня преди Ex-date e $20. С отварянето на пазара в Ex-date, дори още на Pre-market ще видите, че дивидента е изваден и цената е $19,50.
Това означава, че ако не купувате акциите, заради самия дивидент – то вие вече сте го взели още в същия момент. Тъй като иначе щеше да чакате още поне 2-3 седмици, за да ви изплатят тези 50 цента, пък вие е сте платили $20.
И още нещо – на дивидентите ще дължите 10% данък, затова ако го погледнете под друг ъгъл – спестявате тези 10% данък или най-малкото ги отлагате напред във времето, до момента в който продадете акциите си (на печалба), което отново ще доведе до данъчно събитие и плащане на данък.

Вижте също:  Зелената вълна утвърждава втори поред силен ден на фондовата борса

Нагледно можем да видим как отвори Intel днес, ex-divident date за технологичния гигант.

Както се вижда от показаното горе – при затваряне на борсата цента е била $27,39. По време на предварителната сесия за търговия, цената е с $0,01 под цената на затваряне/отваряне, но показва, че е $0,35 нагоре. Това е така, защото дивидент в размер от $0,36 вече са в цената.

PAY DATE
В повечето случаи ще получите в инвестиционните си акаунти пари в рамките на 1 месец след Ex-divident date. Някои компании плащат и по-бързо. Зависи от инвестиционната платформа, която ползвате – може да ви бъдат удържани предварително 10% (в някои случаи и повече) данък. Ако не ви бъдат удържани – то трябва да си ги декларирате и платите сами в годишната данъчна декларация.