Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » На кои компании акциите удариха едногодишно дъно този петък?

На кои компании акциите удариха едногодишно дъно този петък?

едногодишно дъно

Вече сме месец Ноември, а 2022-ра продължава да носи само негативи. Поне на инвеститорите, които държат т.нар. дълги позиции. След като предходния месец Октомври отчетохме силни ръстове на основните индекси S&P500, Dow Jones и NASDAQ, то още през първата седмица се приземихме рязко на земята. Основната причина е поредната среща на FED и анонсирането на поредното увеличение на лихвите с 0,75%. Това си беше очаквано от инвеститорите на Wall Street, но другото, което се очакваше беше да последва забавяне. Уви, такова няма да има и FED ще продължат да вдигат лихвите, докато е необходимо и овладеят инфлацията. В резултат на т.нар. hawkish настроения, голяма част от технологичните компании продължават да падат надолу.

Ето и част от компаниите, които удариха едногодишно дъно:

  1. Meta Platforms (META) – за повечето хора, просто Facebook. Компанията загуби много от капитализацията си и вчера (04/11/2022) беше достигната най-ниска цена на акция в размер на $88,09. То това не е едногодишно дъно, а над 5 впрочем, но все пак си гледаме едногодишния период, като показател. Максималната цена през последната година беше $353,83. Както се казва – хич не завиждаме на инвеститорите, които са купили при цени над $300.
  2. Amazon (AMZN) – $88,04 беше най-ниската цена, която е и едногодишно дъно. Горната граница назад преди месеци беше $188,11. Реално това е и топ цената, откакто компанията съществува. Да отбележим, че през август, AMAZON направиха split 20-1 на акциите си. Съоветно преди сплита-а цената беше х20.
  3. Alphabet Inc. (GOOG) – И този гигант продължава пада надолу. Едногодишното дъно беше достигнато ден по-рано, 03/11/2022. Цената падна до $83.45. И Google направиха split през лятото, също като Amazon. 20-1 (за всеки брой акция се издават 20 нови). Split на акциите се води за добър знак и води до „бичи“ настроения, но както се вижда – нито Гугъл, нито Амазон успяха да се спасят от свободното падане на пазарите. Същевременно си мислим, че това беше много добра стъпка от компаниите, защото психологически цената не изглежда прекалено висока, както беше преди split-а. Може би това ги държи що годе все още леко надценени с P/E 17 за GOOG и P/E 23 за AMZN.
  4. Cloudflare, Inc. (NET) – поредната технологична компания, която преди година беше в небесата, а сега отива към дъното на някое езеро. $38.96 – $221.64 е доста интересен диапазон за 1 година разлика. Вероятно ще пада още, тъй като отчета разочарова и приходите на компанията не оправдаха очакванията. Капитализацията е над $13 милиарда, а това е прекалено много за компания, която работи на загуба, а приходите са под $1 млрд на година.
  5. QUALCOMM Incorporated (QCOM) – онзи ден направиха дъно при цена $101.93. Компаниите в сектора с полупроводници понасят сериозна щета тази година. За наше удоволствие това е възможност за хубави покупки и изграждане на дивидентно портфолио, което същевременно освен пасивния доход от дивидентите ще донесе и до капиталови печалби от повишението на цените, което несъмнение ще дойде рано или късно.
Вижте също:  Акции на компании, които си заслужава да закупим през този месец

На пръв поглед всичко изглежда чудесно и евтино, но същевременно се говори за още по-сериозни загуби, рецесия, трудно овладяване на инфлацията и още куп неудачни месеци напред. Неприятно, но е възможност за хората, които имат свободен кеш.