Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » Moody’s повиши кредитният рейтинг на България

Moody’s повиши кредитният рейтинг на България

Moodys

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на позитивна.

В момента оценката на рейтинговата агенция за българските държавни ценни книжа е Baa3. Това е първата положителна корекция по кредитен рейтинг на страна от Европейския съюз от юли 2008 година насам, коментира „Файненшъл Таймс“.

Положителната перспектива пред кредитния рейтинг означава, че от Moody’s обмислят да повишат скоро оценката на държавния дълг на България.

От агенцията обясняват своето решение с устойчивото състояние на публичните финанси на страната.

Финансовите експерти на Moody’s очакват рецесията в България да приключи в средата на тази година. Те обаче предупреждават, че проблемите в Гърция може да забавят възстановяването на българската икономика, тъй като 9 на сто от износа ни отива в Гърция, а гръцките компании са сред най-големите инвеститори у нас.

Индексът на нищетата на Moody’s показа, че безработицата и фискалният дефицит на България през тази година ще бъдат доста по-ниски от тези в редица развити икономики.

България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз, бе коментарът на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по повод становището на Moody’s.

По думите на Дянков, това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори за страната. „Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата“, коментира още Симеон Дянков.

Вижте също:  Все повече милионери в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *