Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Отрицателните ефекти от социалните мрежи на работното място

Отрицателните ефекти от социалните мрежи на работното място

сърфиране на работното място

Използването на социалните мрежи по време на работа може да има различни отрицателни последици върху работата ни. Най-малкото този навик води до разсейване и фокусиране върху неща, които са далеч от професионалните ни задачи.

Въпреки че социалните мрежи могат да насърчат взаимодействието между служителите, те също така могат да намалят производителността им и да се отразят негативно на резултатите им в работата.

Ето и кои са основните негативни ефекти от използването на социални мрежи на работното място:

  1. Повишен риск от зловреден софтуер

Когато използвате социални мрежи от служебния компютър, го излагате на риск от зловреден софтуер. Вероятно на всеки от нас се е случвало поне веднъж да получи вирус под формата на съобщение от приятел.

Хакерите могат да извършват различни измами в социалните мрежи, които в крайна сметка да повредят мрежата или компютъра на вашата компания.

  1. Намаляване на производителността

Съвсем нормално, когато се разсейвате с Facebook или Instagram, забравяте за важни имейли до клиенти, попълване на документи, служебни разговори. Средно заради този навик губите 1,5 % от производителността си.

  1. Влошаване на отношенията между колегите

Въпреки че вече казахме как социалните мрежи могат да насърчат колегиалните отношения, ако те сърфират в тях по време на работа, всъщност общуват по-малко.

Колегите, които не се харесват пък могат да използват социалните мрежи, за да си отмъщават. Защо да не се оплачете от лошия си ден във Фейсбук, например, и да споменете, че сте заобиколени от досадници? Това обаче няма да помогне на екипната работа ни най-малко.

  1. Поверителност и имидж на компанията

Когато служителите използват социалните медии на работното си място, е по-голям рискът да публикуват служебна информация несъзнателно. Това може да бъде бизнес информация от различно естество, която да накърни имиджа на компанията.

Вижте също:  ТОП 10 на най-богатите и влиятелни хора в Инстаграм

Разбира се, пълната забрана за сърфиране в социалните платформи може да бъде по-малко ефективна, тъй като всеки има смартфон в ръцете си. Хубаво е обаче да има ясни правила за умерена употреба.