Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » Възможно ли е да работите каквото искате и едновременно да сте щастливи и доволни

Възможно ли е да работите каквото искате и едновременно да сте щастливи и доволни

щастлив на работа

В какво си добър и какво обичаш да правиш, често са две съвсем различни неща. В повечето случаи това създава проблеми при търсене и намиране на подходящата работа. Как да разберете коя професия е за вас?

Един бърз тест дава точния отговор

Ако умувате с какво да се захванете и не искате да рискувате с нещо, в което ще се изложите, направете един елементарен тест. Разделете белия лист на две половини и бъдете подробни. В едната част впишете това, което ви се отдава. Освен на база образование и опит, позовете се и на чуждото мнение. Не пропускайте коментарите, чути от приятели и колеги, с които са ви хвалили колко добре се справяте с нещо.

От другата страна изредете заниманията, които са ви интересни, любими и с радост бихте вършили. Когато теглите чертата, вижте коя половина ще натежи. Нищо чудно да се окаже, че едната граничи с невъзможното. В такъв случай, компромисът също е решение, понякога единственото. Няма такава работа, която на 100% да ви дава всичко и да ви вълнува постоянно.

Как да намерите работата, която е точно за вас

Огледайте се какви свободни позиции има в момента и колко от тях се доближават до желаните от вас. Кой е казал, всъщност, че трябва да вършите само едно нещо? Познавам човек, който денем работи като счетоводител, а вечер пише статии или води курс по майсторско писане. Всяка събота застава зад бара на едно заведение, а в малкото си свободно време работи като доброволец в благотворителна организация.

Този човек е щастлив и убеден, че печели добре и върши това, което иска. На чуденето за какво пък му е доброволчеството, отговаря с възможно най-голямата усмивка. Обяснява, че това го разтоварва и мотивира за всичко останало, тъй като през тези „безплатни“ часове помага и работи в приятелска среда, без напрежение и стрес.

Вижте също:  8 съвета за бърз старт на кариерата ви

Това е неговата формула, каква е вашата, разберете от оня списък, ако сте били искрени, докато го пишете.