Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Бизнес
Имена
имоти
Класации
Класация
Личности
Лукс
Любопитно
Новини
Новини
Фондова Борса

Възможно ли е да работите каквото искате и едновременно да сте щастливи и доволни

щастлив на работа

В какво си добър и какво обичаш да правиш, често са две съвсем различни неща. В повечето случаи това създава проблеми при търсене и намиране на подходящата работа. Как да разберете коя професия е за вас?

Един бърз тест дава точния отговор

Ако умувате с какво да се захванете и не искате да рискувате с нещо, в което ще се изложите, направете един елементарен тест. Разделете белия лист на две половини и бъдете подробни. В едната част впишете това, което ви се отдава. Освен на база образование и опит, позовете се и на чуждото мнение. Не пропускайте коментарите, чути от приятели и колеги, с които са ви хвалили колко добре се справяте с нещо.

От другата страна изредете заниманията, които са ви интересни, любими и с радост бихте вършили. Когато теглите чертата, вижте коя половина ще натежи. Нищо чудно да се окаже, че едната граничи с невъзможното. В такъв случай, компромисът също е решение, понякога единственото. Няма такава работа, която на 100% да ви дава всичко и да ви вълнува постоянно.

Как да намерите работата, която е точно за вас

Огледайте се какви свободни позиции има в момента и колко от тях се доближават до желаните от вас. Кой е казал, всъщност, че трябва да вършите само едно нещо? Познавам човек, който денем работи като счетоводител, а вечер пише статии или води курс по майсторско писане. Всяка събота застава зад бара на едно заведение, а в малкото си свободно време работи като доброволец в благотворителна организация.

Този човек е щастлив и убеден, че печели добре и върши това, което иска. На чуденето за какво пък му е доброволчеството, отговаря с възможно най-голямата усмивка. Обяснява, че това го разтоварва и мотивира за всичко останало, тъй като през тези „безплатни“ часове помага и работи в приятелска среда, без напрежение и стрес.

Вижте също:  8 съвета за бърз старт на кариерата ви

Това е неговата формула, каква е вашата, разберете от оня списък, ако сте били искрени, докато го пишете.