Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личности » Биография на Роман Абрамович – „Милиардерът от никъде“

Биография на Роман Абрамович – „Милиардерът от никъде“

Роман Абрамович биография

Губернаторът на Чукотския автономен окръг беше човек с доста загадъчна биография. Няма достоверни сведения за Роман Абрамович. Някои го познават като притежателя на компанията „Сибнефт“, за други той е бившият началник на Чукотка. Въпреки това Абрамович попадна в списъка на най-богатите хора в Русия, като заедно с това е и един от най-влиятелните хора в света.

На 24 октомври 1966 година в семейството на работник в Сиктивкарския совнархоз се родило момче, което нарекли Роман. Той много рано останал без родители. Бил на година и половина, когато останал без майка, а след две години и половина загинал баща му. Рома е осиновен от чичо си и се премества в Москва, където живее до завършването на средното си образование. Роднините му говорят за него като за доста разсъдливо, общително дете с подчертана вежливост.

Периодът от живота на Абрамович след завършване на училище и преди началото на трудовата му дейност е напълно неизвестен. Съществуват само няколко версии: една от тях е следване в индустриалния институт в Ухта и служба в Съветската армия като редови войник в артилерийски полк. Според друга версия той учил в Москва в института „И. М. Губкин“. Предполага се, че е учил в две учебни заведения едновременно – в Ухта и в Москва. Някои свидетелстват, че Роман Абрамович е получил специалността юрист, като дълбаел гранита на науката в Московската държавна юридическа академия.

През 1987 Роман Абрамович започнал трудовия си път на длъжността механик в строително управление. От неговите разкази стават известни първите му стъпки в бизнеса. Докато учел в института, заедно с момчетата организирал кооперация за изработване на играчки от полимери. По онова време така си осигурявал печалба в налични пари. Впоследствие неговите партньори станаха управляващото звено в „Сибнефт“.

Вижте също:  Най-богатите банкери в света

През периода —1992-1995г . Абрамович създава 5 фирми, които се занимават с посредническа дейност и производство на стоки за народно потребление. Тъй като се занимава с търговска дейност, той привлича правоохранителните органи. Подозират го в присвояване на вагони с нефт. Така и не е известно как е завършило това разследване. Борбата с Борис Березовски за притежаване на ОАО „Сибнефт“ извежда Роман Абрамович в големия нефтен бизнес.

През 1995—1996 г. Абрамович става учредител на още 10 фирми и заедно с Березовски ги използва за придобиване на акциите на ОАО „Сибнефт“. От юни 1996 г. Роман Абрамович оглавява московското представителство на „Сибнефт“ и влиза в състава на съвета на директорите на ОАО „Ноябрьск нефтегаз „. За да завладее компанията „Сибнефт“, Роман Абрамович прилага непредвидени в закона начини за приватизация. Създава фирми еднодневки, които участват в инвестиционните и комерческите конкурси, побеждават в тях и изкупуват акциите на „СИбнефт“.

През 1999 г. Роман Абрамович е избран за депутат в Държавната дума на Федералното събрание на РФ от Чукотския едномандатен избирателен район. През декември 2000 г. чрез гласуване го избират за губернатор на Чукотския автономен окръг. От октомври 2005 той е удостоен повторно с губернаторските пълномощия. Има няколко версии за необходимостта Роман Абрамович да бъде избиран за губернатор. Самият той казва, че просто му е жал за чукчите. В друг случай е замесена политическата страна, легалността му като политик. Не бива да изключваме и икономическата версия, тъй като добиването на нефт и газ тук е най-перспективно. В Чукотка има също големи залежи от злато.

Личният живот на Роман Абрамович не е много успешен. Той е бил женен два пъти. Поживял малко с първата си жена, след това се оженва втори път и преживява 15 години в този брак. Предполага се, че именно Ирина, втората му жена, е допринесла за многобройните му успехи в бизнеса. „Холдингът на Абрамович“ Millhouse Capital, регистриран във Великобритания, упражнява контрол върху компаниите „Сибнефт“, „Руски алуминий“, „Аерофлот“, а също и върху много други производства.

Вижте също:  Sam Bankman-Fried - Бахама Мама или как се губят $17 млрд.

Известно е, че в бизнеса не бива да бъдеш „вълк-единак“. Затова двамата лидери Роман Абрамович и Олег Дерипаски обединяват своите интереси и в началото на 2000 година се договарят за консолидация на активите и създаването на „Русал“. В групата бизнес партньори влизат още няколко човека. Почти 20% от БВП на Русия се контролира от Абрамович и неговата група.

Медиите съобщават, че Роман Абрамович живее повече в Лондон. Писателят Крис Хътчинс, който е написал книгата „Абрамович: милиардерът от никъде“ продаде своите права върху нея на английския шоу продуцент Били Гаф и сега животът на Роман Абрамович може да се превърне в английски мюзикъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *