Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Любопитно » 6 съвета за поддръжка на водата в басейна

6 съвета за поддръжка на водата в басейна

поддръжка на басейн през лятото

Едно от най-хубавите неща през лятото е да гледате как децата си играят в басейна, да организирате парти покрай басейна, или да се разхлаждате в него в големите жеги. Никой обаче не се радва на поддръжката на басейна през лятото. При голямо натоварване,  често къпане и летните бури е лесно да се загубите в списъка с неща, които трябва да правите, за да поддържате водата чиста. 

За вас сме подготвили няколко съвета, които да помогнат да се справите със задачите и да осигурите безопасна среда за всички плуващи. От почистването на филтри за басейни, до баланса на химикалите, тук ще откриете всичко, което трябва да знаете.

Има ли нужда от по-честа поддръжка през лятото?

Поддръжката на басейна е важна през цялата година, но съществуват няколко фактора, които изискват по-активна намеса през лятото:

  • По-честа позлваемост на басейна – когато много хора използват басейна често, те носят със себе си замърсители като слънцезащитни продукти, биологични отпадъци като коса, и много други. Това влияе върху химията на водата в басейна и нарушава баланса, който следва да се възстанови.
  • По-топло време – когато басейнът е открит, слънчевата светлина влияе върху химикалите във водата и намаля тяхната ефективност. Високите температури, освен това, са благоприятни за развитието на бактерии и алги, което води до по-бързо зеленясване на водата в басейна.
  • По-обилни валежи – летните бури не са необичайни. Валежите разреждат водата в басейна и водят до химически дисбаланс и развитие на водорасли.
  • Повече природни замърсители – увеличената растителност и многото насекоми също оказват влияние върху замърсяването на водата в басейна, което изисква по-честа поддръжка на водата, почистване на филтрите и скимера.
Вижте също:  8 съвета за бърз старт на кариерата ви

Съвети за поддръжка на водата в басейна

1. Почиствайте с кепче всеки ден

Не е необичайно вятърът, дъждът и надвисналите дървета да са причина за по-голямото замърсяване на водата в басейна. Добре е да почиствате повърхностните отпадъци като клонки, листа и насекоми преди те да бъдат засмукани от скимера и да се натрупат вътре, което да доведе до забавяне на циркулацията в басейна.

2. Тествайте водата

При ежедневно ползване на басейна, химията в него губи ефективността си по-бързо, което нарушава балансът на водата. Проверявайте химията на водата в басейна няколко пъти седмично, за да сте сигурни, че се поддържат оптималните нива. Тестването на водата се прави със специални ленти и тестери, които са предназначени за целта.

3. Почиствайте кошницата на скимера, помпата и филтрите

През активен сезон, помпата на басейна би трябвало да работи по 4-8 часа на ден, което означава, че ще се налага по-честа поддръжка. Трябва редовно да почиствате уловените листа и други отпадъци от кошницата на оборудването, за да не го задръстват. Повреденото оборудване следва да се замени незабавно, за да сте сигурни, че системата функционира правилно и на оптимални нива.

4. Почиствайте дъното на басейна

Въпреки горните усилия, едва ли ще успеете да уловите абсолютно всички големи отпадъци и част от тях ще се озоват на дъното на басейна. Добре е да ги изчеткате от повърхността, като използвате специални за целта инструменти като подочистачки и почистващи роботи.

5. Поддържайте нивото на вода в басейна

През лятото е изключително лесно да забележите спадане на нивото на вода в басейна. След по-натоварено ползване е добре непременно да проверите нивата на водата и да долеете при нужда. Използвайте лятно покривало за басейн, когато нямате намерение да се къпите в него, за да минимизирате изпаряването на водата, заради по-високите температури.

Вижте също:  10 начина да се преструвате на милионер

6. Поддържайте околната настилка и зеленина

Добре е редовно да почиствате около басейна и да поддържате озеленяването в зоната на басейна, за да сте сигурни, че има минимално количество отпадъци, които могат да се озоват в басейна. Чистотата не само е по-приятна за къпещите се, но и ще гарантира по-малко замърсители, които да попаднат във филтрационната система на басейна.

Голямото натоварване от къпещите се през лятото, екстремните жеги и по-обилните валежи могат да направят поддръжката на водата в басейна неприятна. С тези съвети ще знаете как да се подготвите и да спестите време, пари и по-нататъшни главоболия.