Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини » Часовниците Seiko и тяхната история

Часовниците Seiko и тяхната история

Говорейки за милионерите в България, не е зле да погледнем как стоят нещата и в световен мащаб. По целият свят има хора, които имат доста голямо богатство. Те са го създали като са започнали свой собствен бизнес или пък са наследили готов такъв. В тази статия ще си поговорим за една доста стара марка, вярвам сте я чували, особено онези от Вас, които се интересуват от часовници.
Колкото и да ви е интересно, някой марки по света, са по-стари от колкото си мислите. Като Seiko например. Основана или поне започната преди 100 години в Япония, от Кинтаро Хатори. Човек, който търсел все нови и нови предизвикателства. Решава да си отвори магазин в Гинза, квартал на Токио и да продава бижута и часовници. Бързо му писнало, защото нямало тръпка, нямало страст или поне той не я виждал. Решил, че може да направи часовник и набързо, започнал да продава собствени часовници с името Seikosha. Това е стартовата точка на марката във времето.
Едва през 1917 г. Той основава малка фирма под името K.Hattori & Co и чак през 1983 е преименувана на Hattori Seiko Co. Последната промяна в името е през 1990 г., Където вече е Seiko Corporation. Ако не знаете, какво означава името Seiko, то на японски е символ за изисканост, минути и успех.
За своята 127-годишна история Сейко се изправя пред стремежа да реализира мечти и непосилни идеи, като в крайна сметка успява. Освен в часовниците, те се разпознават и като лидери в различни измервателни уреди, например измерватели на време в големи спортни събития, дори Олимпийските игри няколко години поред използват измерватели с името Seiko.
Но да се върнем към часовниците за малкия човек. Компанията привлича погледите с общо четири различни продукта, обединени в малки секции. Това са комбинацията от точност и майсторство при механичните модели, иноваторските идеи при кварцовите часовници, превръщането на движението в енергия с помощта на Seiko Kinetic и за революцията при класа на луксозните часовници – Seiko Spring Drive.
Компанията представя своите първи механични часовници през 1913 г., Което е повече от един век в сравнение с днес. Колекциите на Grand Seiko и механизми от сорта на хронограф калибър 6139, носещи в себе си уникални технологични решения, Сейко е сред водещите марки в механиката при часовниците. Първият кварцов часовник в света е дело на Seiko и е представен през 1965 г. Под името Seiko Astron. Серията е била лимитирана до 100 броя, като цената е била 450 000 йени. Абсолютно висока цена за часовник по онова време, като тази сума можела да ви купи автомобил. Дори и днес има часовници, чиято цена се равнява на тази на автомобил от шоурума, но едва ли могат да се похвалят с над 100 годишна история.

Вижте също:  С какво да съчетаем на дамските часовници за неустоима визия
Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *