Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Фондова Борса » Стоковите пазари се изстреляха нагоре, след успокояващи данни за инфлацията през Октомври

Стоковите пазари се изстреляха нагоре, след успокояващи данни за инфлацията през Октомври

федерален резерв сащ

САЩ – Американските акции регистрираха силен ръст тази вечер, след като инвеститорите оцениха новите данни за инфлацията, които се оказаха по-ниски от очакваното.

Данни за индексите

Промишленият индекс на Dow Jones (^DJI) приключи деня с повишение от над 450 пункта, или приблизително 1.4%. От друга страна, технологично-ориентираният Nasdaq Composite (^IXIC) отчете скок от около 2.4%. Основният индекс S&P 500 (^GSPC) също направи ръст, като се увеличи с 1.9%.

Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 (^RUT) също отбеляза значителен ръст след публикуването на данните, като затвори с повишение от над 5% – най-доброто му затваряне за повече от година.

Какво се случва с държавните облигации

Доходността по 10-годишните държавни облигации (^TNX) рязко намаля с 19 базисни пункта до около 4.44%, докато доходността по 30-годишните държавн облигации (^TYX) спадна с около 12 базисни пукта до 4.62%.

Pначителното намаление на доходността по държавните облигации показва промяната в настроенията и очакванията на инвеститорите, които могат да имат широко въздействие върху финансовите пазари.

Цената на златото се повишава

Индекса на златото (GC=F) се повиши с близо 1%, или приблизително $18 за унция, и се търхуваха до $1,968 за унция в края на пазарния ден във вторник. Златото е на път да отбележи най-високото си затваряне от 6 ноември насам.

Данни за инфлацията

Според последните данни на Бюрото по трудова статистика, потребителските цени през октомври не са се променили спрямо предходния месец. Понижението на цените на петрола доведе до спад на общата инфлация, докато „основната“ инфлация нараства с най-бавния годишен темп от септември 2021 г.

Вижте също:  Анализатор от Уолстрийт предвижда, че PepsiCo може да свали Coca-Cola от трона

Перспективи за бъдещата политика на FED

Забавянето на инфлацията дава сигнали както на инвеститорите, така и на икономистите от Уолстрийт, че Федералният резерв много вероятно да приключи с повишаването на лихвените проценти.

Тези положителни новини представляват знак за оптимизъм на пазарите, като дават основание за вяра, че инфлационният натиск може би е на път да намалее. Това създава благоприятна среда за акциите и намалява натиска върху Федералния резерв да продължава със строгата си монетарна политика.